2 Ağustos 2014 Cumartesi

BOZKURTLARIN ÖLÜMÜ


Aslında ilk yazımda Yusuf Atılgan'ın "Aylak Adam" romanını anlatacaktım ama sonra madem ilk yazı o zaman ilklere yakışır bir kitapla başlamak gerekir dedim ve işte "BOZKURTLARIN ÖLÜMÜ" (bu Aylak Adam okunmaz ve anlatmaya değmez bir kitaptır manasına gelmiyor tabi :) )

Kitaptan önce aslında biraz yazardan bahsetsek iyi olacak gibi.
Hüseyin Nihal ATSIZ 
Evet hakkında belki bir çok şey duydunuz belkide hiç bir şey. Belli bir kesime göre bir kahraman , bir hoca , hatta onların deyimiyle ATSIZ ATA. Diğer kesime göre ise ırkçı , faşist , kafatasçı , pislik bir insan (hatta onlara göre insan bile değil.)
Bilinmesi gereken aslında şu günümüzde her kesimden insan nasıl bir Nazım HİKMET bir Sabahattin ALİ  okuyorsa Nihal ATSIZ'da okunması gereken bir yazar. Neyse bu kadar yeterli yazar için buna siz karar verirsiniz artık okuyunca.
Gelelim romana :
Roman ben ATSIZ okuyacağım ama hangisinden başlayayım? yada roman okumaya başlayacağım ama hangisi? sorularının cevabı niteliğinde(bence tabi :D)
Olayların geçtiği tarih 550 liler belkide 600 lü yıllar tam olarak belli değil. Yer Orta Asya'da Göktürk Kağanlığı
Aslında olaylar bir grup üniversite öğrencisi kendi aralarında konuşurlarken içlerinden edebiyatçı olanın bu hikayeyi anlatmasıyla başlar. Hikayeye göre Çulluk Kağan Çinli karısı İ-Çing katun(hatun) tarafından zehirlenerek öldürülür. Türk töresine göre yeni kağanın bu kadını öldürtmesi gerekirken Çulluk Kağan'ın yerine geçen kardeşi Kara Kağan hatunu  öldürmek bir yana birde onunla evlenince Kağanlıkta huzursuzluklar başlar buna en çok da Çulluk Kağan'ın küçük oğlu Kür Şad (evet bildiğimiz 40 askerle saray basan Kür Şad :D) tepki gösterir ama kağana baş kaldırmak töreye aykırı olduğundan ses çıkaramazlar. İ-Çing Katun'un neden TÜRK ülkesine geldiği malumdur zaten amaç dirlik ve düzeni bozmak hatun tabir yerindeyse kağanın ağzından girer burnundan çıkar ve kardeşi Şen-King'i ülkeye aldırır ve ona tümen başı rütbesi verdirir. Buda artık bardağı taşıran son damla olur Çinliler ülkeye iyice yerleşmeye ve yerli halkın ahlakını bozmaya başlarlar.(Önemli Not: Kitapta ATSIZ biraz ırkçılık yapar. Hatta bir bölümde şöyle bir olay geçer. Rus rahipler Türkleri Hristiyanlığa geçirmeye çalışırlar ve tek tanrı inancından bahsederler Onbaşı Sançar şöyle der : Ne yani bu pislik ve korkak Çinlilerle benim tanrım bir mi yani hayatta inanmam. :D)
Neyse kitaba dönecek olursak toplumun ahlakı çökmeye başladığı hatta neredeyse çöktüğü dönemde birde ülkede kıtlık baş gösterir.Artık Çin'e bir sefer yapıp ganimet almanın zamanı gelmiştir sefer yapılır ama Çin prensinin tümen başı olduğu bir ordu ne kadar başarılı olur siz tahmin edin. Tabi ki savaş kaybedilir ve TÜRKler ATSIZ'ın deyimiyle korkak Çinliye esir düşer ama Çinliler Türk komutanları özellikle de Kür Şad'ı Çin ordusunu eğitmek için görevlendirir. Bu şekilde Kür Şad ve diğer komutanlar sarayla içli dışlı olurlar yıllar geçer ve Kür Şad ayaklanmaya karar verir ve bunu sadece 40 askerine söyler. Bir akşam Çin İmparatoru pazar teftişine çıktığı vakit onu kaçırıp Türklerin özgürlüğü karşılığında rehin almayı planlarlar. O gece kararlaştırdıkları yerde buluşurlar ve İmparatoru beklemeye başlarlar ama askerlerden birisi yoktur sadece Kür Şad ve 39 kişi vardır alanda ve yağmur yağmaya başlar e haliyle İmparator pazar teftişini iptal eder planı başka bir güne ertelemek isterler ama 1 kişi yoktur işte. Ya yakalandıysa diye ya her şeyi Çinlilere anlattıysa diye mecburen planı erteleyemezler e son çare olarak sarayı basmaya karar verirler. Dikkat ederseniz Kür Şad dahil sadece 40 kişi. Sarayı basarlar ve o anda 41. kişi gelir meğerse sadece geç kalmıştır başka bir şey değil ama artık çok geçtir saray basılmış çatışma başlamıştır tam İmparatorun odasına girilecekken bir ordu daha gelir ve çoğu Türk orada şehit olur.(Çoğu dediğim zaten hepi topu 40 kişi) sağ kalanlar saraydan kaçar Kür Şad'da sağ kalanlar içindedir kaça kaça bir nehir kenarına gelirler yol bitmiştir artık hepsi orada şehit olur.ATSIZ kitabı şöyle bitirir.
KÜR ŞAD VURULMUŞ AMA DÜŞMEMİŞTİR
ÖLMÜŞ FAKAT YENİLMEMİŞTİR.
İşte tam burada ben ağlamıştım nasıl etkileyici bir kitap olduğunu siz düşünün artık. (NOT: Rivayete göre Çinliler O nehirin başında KÜR ŞAD geri çıkarda bizi öldürür diye 200 yıl boyunca asker bekletmişlerdir. Tabi sadece rivayet)
Ama bu kitabı mutlaka okuyun ister alın kitabı isterseniz de PDF olarak okuyun ama mutlaka okuyun

9 yorum:

  1. Kankacım hayırlı olsun blog maceran, ilk yazını da gayet başarılı buldum. ^^ sonraki yazılarını da beklemekteyiz, tekrar hayırlı olsun. ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kimin sayesinde bulaştık acaba bu işe :D Teşekkür ederim tekrar.

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Bensiz ortam yapmışsınız. Olmaz, olamaz. :d asdfghjkl

      Sil
    2. Yok canım kambersiz düğün olur mu hiç?

      Sil
  3. İnsanda kitabı okuma isteği uyandırmışsınız tebrik ederim :)

    YanıtlaSil